02 szeptember, 2023

Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló rendelete (DSA)

A DSA számos új előírást tartalmaz a kisebb internetes szolgáltatókra, online piacterekre, és közösségi felületekre is.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály és a digitális piaci intézkedéscsomag az egész EU-ban alkalmazandó egységes szabályrendszert alkot. Két fő célja van:

  1. biztonságosabb digitális tér létrehozása, amelyben a digitális szolgáltatások valamennyi felhasználójának alapvető jogai védelemben részesülnek;
  2. egyenlő versenyfeltételek megteremtése az innováció, a növekedés és a versenyképesség előmozdítása érdekében, mind az európai egységes piacon, mind pedig globális szinten.

 

 

 


A reklámokkal , hirdetésekkel kapcsolatos intézkedések

Az online hirdetés átláthatósága
: az online platformoknak (köztük a hírportáloknak) biztosítaniuk kell, hogy a szolgáltatásukban megjelenített hirdetésekről kiderüljön, hogy azok hirdetések, valamint hogy kik a hirdetők, és kik a célcsoport.

Ajánlórendszerek átláthatóságának biztosítása: az online platformok gátlástalan profilozásának igyekszik gátat szabni az az előírás, hogy a platform üzemeltetőjének közzé kell tennie valamennyi ajánlórendszerének működési mechanizmusát és azt, hogy a felhasználó hogyan tudja a rá vonatkozó paramétereket módosítani.

Üzleti partnerek átvilágítása: az online piactereknek azonosítaniuk kell a rajtuk keresztül EU-s felhasználóknak termékeket vagy szolgáltatásokat kínáló kereskedőket, és be kell szerezniük róluk az azonosító adatokat.

Forrás:

https://digital-strategy.ec.europa.eu/hu/policies/digital-services-act-package
https://www.vg.hu/velemeny/2022/11/digitalis-szolgaltatasok-rendelet-szep-uj-vilag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Esemény, program hirdetése térképen

Egy programhoz felépített hirdetési kampány a résztvevők összehangolt munkáján múlik.  Az alábbi cikk ezt mutatja  egy ritkán használt kieg...